Hatın kelime manası , yazı ve çizgi manası taşımaktadır. bunu biraz ayrıntılı açıklayacak olursam: Belirli bir estetik kurala bağlı kalarak yazı yazılma sanatı olarak da açıklayabiliriz.
Hat kelimesinin yanına sanatı da eklersek Hat Sanatı denilince Güzel Yazı anlamına gelmektedir. . Hat Sanatının asıl adı ya da ilk ismi Hüsn-i Hattır. Batı ve Uzakduğu kültüründe bizim Hat dediğimiz sanatın karşılığı da orda kaligrafi olarak yapılmaktadır. Batılılar kaligrafiye bizim verdiğimiz değer kadar yani İslam Ümmeti kadar önem vermiyor.
Abbasiler zamanındayaşamış olan , Bağdatlı vezir ve aynı zamanda hattat olan İbn Muklenin emeklerini ve bize yazı türüne kattığı yenilikler bu sanatın gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bu dönemde Hat Sanatı, Sülüs, Nesih, Muhakkak, gibi isimlerle çeşitlenmiştir. Bu yazılara kısaca, Aklam-ı Sitte adı verilmiştir. Bu yazılar 100 yıl sonra Arap olan Hatta ustası Ali Bin Hilanın katkısıyla daha da geliştirilmiştir ve yayılmasına vesile olmustur. Bu Dönem de gelişmeye devam eden Hat Sanatı, Osmanlı Devletini zamanında muhteşem bir gelişme gösterecektir. Osmanlı ve İranlı olan Hattatlar her geçen gün bu sanatı geliştiricek ve daha da geniş kitlelere yaymaya başlayacaklardır. Osmanlı Döneminde Hat Sanatı en parlak dönemini Şeyh Hamdullah zamanında ulaşır. Aklam-ı Sitteye muhteşem derece de güzellik ve olgunluk katmakla ve bu sanat türünü halk arasında da yaymaya çalıştı ve bunu da başardı böylece hızlıca yayıldı. .
18 yüzyil başında İsmail Zühdü ve öz kardeşi Mustafa Rakım bey kendilerine ait ve yazıları oluşturacak ve Hattatlığa yeni bir bakış kazandırdı.Böylece bu sanat ile yetişen bir çok usta ortaya çıkacak. Eskiden beri bu sanatın ilerlemesinine ve yenilikler katacak başka ünlü hattatlarda Ahmet Karahisarigibi başarılı Mahmut Celalettin Efendi, gibi üstün yeteneği olan Yesarizade Mustafa İzzet Efendi ustalar yer alcaktır. Dünya başkenti İstanbul tarihi boyunca hat sanatımızın merkezi olmustur. İstanbul için ve Hat Sanatı için çok hoş bir cümle var bu cümle nedir diye soracak olursanız paylaşmak isterim ”Kuran-ı Kerim Hicazda nazil oldu Mısırda okunduve demiş İstanbulda yazıldığını söylemiştir”
Geleneksel Türk Hat Sanatı ile tarihi hakkında kısaca bilgiden sonra Hat sanatın yapılırken kullanılan malzemelersunlardır:
1- Yazı takımı ve kalemler 2- kâğıt olmazsa olmaz 3-mürekkep 4- makta, 5, hokka ve takımı 6-divit 7-makas ve sonuncusu ucu açık celi kalem şeklinde sıralaladık.
Uzun yıllar önce beğeni göreb bu hat sanatı günümüzde insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Toplumun bu türe ilgisi birçok özel yerlerde ve ya resmi kurumlar tarafından verilerek kurs ve dersler açılmasını kolaylaştırmıştır.
Hat nedir? Nasıl yapılır? TIKLAYINIZ…